KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği operasyonundan önce yapılması ve konuşulması gerekenler

Burun estetiği operasyonundan önce burun içi ve dışının detaylı muayenesi ve analizi, 6 farklı planda digital fotoğraflaması, burun içinde herhangi bir hastalık tespiti halinde burunun tomografik incelemesi gereklidir. Öncelikle hastanın burnunun nerelerinden hoşlanmadığı, mutsuz olduğu sorulmalı, hastanın bu alanları kendisinin göstermesi istenmelidir. Ayna karşısında veya bilgisayar programı eşliğinde digital fotoğraflar üzerinden hastaya burunda madde madde hangi alanlarda değişiklikler yapılacağı anlatılmalıdır. Çoğunlukla hastanın kendi anlatımın ötesinde düzeltilmesi dokunulması gerekli olan farklı alanları da bulup göstermekteyim. Bu esnada karşılıklı dialog çok önemlidir. Gerçek dışı bir beklentinin doğmamasına dikkat edilmelidir. Her hastaya göre farklı bir burun söz konusudur.

Hekimin yapabilecekleri elimizdeki malzeme ile doğru orantılıdır. Her hastaya aynı burun söz konusu olamaz. Bir terzi gibi titizlikle yeni burun dizayn edilmeli ve dikilmelidir. Burun şekil bozuklukları 5 basamakda incelenir; çok kötü, kötü, orta, iyi ve mükemmel. Çok kötü bir burun 5 basamak birden seviye atlatılamaz. En iyi olasılıkla 2 basamak atlatmak olanaklıdır. Ancak orta derecede kötü bir burun da mükemmel bir hale getirilebilir. Tomografi incelemesi sonucu burun içinde sinüzit, polip, burun eti konka büyümesi, deviasyon ve benzeri ek burun içi hastalıklar da tespit edilirse aynı seansta önceden konuşularak halledilmelidir. Burun bir bütündür!

Tabiri caiz ise ucundan azcık, tek dikişle halledilebilen, kaldırılabilen, minimal bir burun operasyonu söz konusu değildir! Burun operasyonları asla küçümsenemez. Burun bir bütündür, içi ayrı, dışı ayrı değildir. Ya açılıcaksa tüm burun içi – dışı aynı seansta açılmalı ve her sorunlu alan düzeltilmeli veya hiç dokunulmamalıdır. Aksi halde bizler için altın değerinde, yapılandırmalı burun estetiği için kullanılan kıkırdak kayıpları olmakta, bu da operasyonu daha da zorlu ve karmaşık bir hale getirmektedir. Eğer hasta burun içi ve dışının aynı seansta yapılması konusunda kararsızsa, mental olarak olgunlaşması için beklenmelidir. Burun estetiği operasyonları acil değildir, isteğe bağlı operasyonlardır. Beklemek hem hastaya hem de bizlere daha hazırlıklı, olgun bir atmosfer sağlar ki bence bu da başarı için kilit öneme haizdir. Kesinlikle “kolay, çok kolay, aman canım ne var tarzında” bir burun estetiği operasyonu yoktur. Bu bilinç ile hareket edip, her operasyona titizlikle hazırlanmak, gerekli özeni göstermek gereklidir. Her hastanın ihtiyacı olan burun operasyonu çeşidi farklıdır, vucudda başka hiçbir operasyon burun operasyonlarına benzemez, belki de bu yüzden burun estetiği operasyonlarını oldukça büyülü, çarpıcı ve nefes kesici olarak bulmaktayım. Teknik ve tıbbi açıdan her hekimin bilgisi, el yeteneği, zihinsel görüşü ve burnu yorumlama kabiliyeti farklıdır. Bu durumu, her ressamın standart resim eğitiminden geçip kendi dünya görüşü ve yetenekleri doğrultusunda farklı tualler, resimler yapmasına benzetmekteyim. Hiçbir ressam veya heykeltıraş tıpatıp aynı yapıtı ortaya koymamaktadır. Her hekim kendi imzasını buruna atmaktadır.

Operasyondan bir 6 veya 8 saat öncesinde aç kalınmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Operasyondan sonra da birkaç hafta boyunca tüketilmemelidir. Sigara özellikle doku iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kan sulandırıcı aspirin türevi ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir