KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği ve en uygun adaylar

Rinoplasti (estetik burun ameliyatı) burnun cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir. Bu ameliyat yardımıyla burnunuzun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunuzun veya köprünün şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arası açıyı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, burun tıkanıklığına yolaçan gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan deviasyonlar veya konka adı verilen burun etleri küçültülebilir, burun çatısındaki darlıklar düzeltilebilir. Burun tıkanıklığının da beraberinde düzeltildiği estetik burun ameliyatlarına estetik ve fonksiyonel burun ameliyatı (septorinoplasti) denir.

Rinoplasti için en iyi adaylar
Estetik ameliyat olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Estetik burun ameliyatı için en iyi adaylar mükemmel için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. En uygun ameliyat yaşı, 18 yaş ve üstüdür. Gençlerin sosyal ve duygusal uygunluğu ve bu ameliyattan ne istediklerinden emin olunmalıdır.

Ameliyatımı kime yaptırmalıyım?
Bu ameliyatı kulak burun boğaz uzmanı mı yoksa plastik cerrah mı yapmalı? burun estetik ameliyatı yüz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz ve Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Derneğinin üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstuctive Surgery) %60’ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak Burun Boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorununuzu en ideal biçimde çözecektir. Ancak hekiminizi seçme konusunda en doğru kararı yine hasta verir…

Ameliyat ne kadar sürer ve hangi tip anestezi kullanılacak ?
Rinoplasti, girişimin yaygınlığına ve cerrahın seçimine göre, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon yapılır ve burun ve çevresi dokular uyuşturulur. Ancak gerek hastanın ameliyat sırasındaki sesleri duymaması gerekse cerrahın ameliyata daha iyi konsantre olması yönünden çoğu zaman genel anestezi tercih edilir. Genellikle yapılacak ameliyatın zorluk derecesine göre ortalama bir-bir buçuk saat sürer. Hastalara ameliyat öncesi sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) yapılır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında 6-8 saatlik bir gözlem sonrasında yada ertesi gün taburcu edilir.

Ameliyattan sonra cilt altı morluklar olacak mı ve geçmesi ne kadar sürer?
Ameliyatta burun üstüne atel uygulanır. Yedinci günde bandaj yenilenerek 14. günde tamamen çıkarılır. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eski tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Gözkapakları ve çevresinde oluşabilecek morluklar maksimum7-10 günde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun sürebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin % 80-90’ı ilk ayda geçer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda düzelir.

Op. Dr. Ümit FILIZ

Ameliyat hazırlığı
Cerrahınız size ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda, yeme ve içme kuralları, sigara içiliyorsa enaz 1 hafta önce kesilmesi, yüz yıkanması, gibi talimatlarda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkatle itaat etmeniz ameliyatınızın daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır.

Ameliyat
Rinoplasti genellikle bir-birbuçuk saat sürer, bazı karışık işlemler gerektiğinde bu süre uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır. Açık ve kapalı teknik olmak üzere iki farklı teknik uygulanmaktadır. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içerisine saklanmakta açık teknikte ise ilave olarak burun orta bölmesinin ön kısmına iz bırakmadan iyileşen bir ilave kesi yapılmaktadır.

Açık teknikte burun kıkırdakları ve kemiklerin hepsi görünür hale geldiği için problemler daha iyi belirlenmekte ve gerekli uygulamalar daha kolay gerçekleştirilmektedir. Özellikle komplike olgularda “açık” girişim seçilebilir ve burun deliklerini ayıran kolumellada ufak bir insizyon yaparak ameliyat yapılır. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir. Burunun şekillendirilmesinde fazlalık dokuların çıkarılması, eksik dokuların desteklenmesi yada dikiş teknikleri kullanılmaktadır. Ameliyat sona erdiğinde burunu yeni biçiminde tutacak bir atel uygulanır.

Her cerrahi girişim belirli ölçüde belirsizlik ve risk taşır
Rinoplasti tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı çok azdır. Ancak, infeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Bu risklerin olasılığını cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası küçük kanamalar cilt altında kırmızı noktalar olarak görülecektir; ancak bunlar genellikle ufaktır ve kalıcı değildir. Eğer “açık teknik” kullanılırsa veya yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa sadece burun tabanında üst dudak ile burun arasında çok az bir iz kalabilir.

Burun estetik ameliyatlarından sonra çok düşük oranda oluşabilen (%10) küçük bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) düzeltmek için sekonder (ikinci) cerrahi girişim gerekebilir. Bu operasyonlar, ilk ameliyata göre daha kısa sürer. Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür.

Ameliyat sonrası
Ameliyat sonrası burun içinde bir iki gün kalacak bir tampon ile uyanacaksınız. İlk 24 saat içinde yüzünüzü şiş hissedersiniz, burnunuz ağrıyabilir, ve künt bir başağrınız olabilir. Bu rahatsızlıkları doktorunuzun verdiği uygun ilaçlarla geçirebilirsiniz. İlk gününüzü baş hafif yukarıda olacak şekilde yatakta (banyoya gidiş hariç) geçiriniz. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eski tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Gözleriniz çevresindeki şişlik ve morluklar ilk 2-3 gün sonra artar. Soğuk tamponların uygulanması şişliği azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Her şekilde, eskiden göründüğünüzden daha iyi olacaksınız. Şişlik ve morluğun çoğu 7-10 gün içinde geçer. (bazıları için fark edilemeyen şişlikler siz ve cerrah tarafından birkaç ay sebat edebilir). Ameliyattan sonra ilk birkaç gün hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. Ayrıca birkaç hafta kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Dokularınız iyileşirken bir hafta burnunuzu çarpmaya karşı korumanız gerekir. Burun tamponlarınız birkaç gün içinde çekilir ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. 7. günde atel değiştirilir. Daha ufak bir bandaj uygulanır. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur çünkü kendiliğinden eriyen katgüt dikişler kullanılır. Burun ucu dikişi varsa 7. günde alınır. Bandaj 14. günde tamamen çıkarılır.

Ameliyat sonrası burnum nasıl görünecek ?
Genelde, rinoplasti veya kozmetik burun cerrahisinin amacı burundaki fazla kıkırdak ve kemiğin çıkarılması, şişkinlik ve düzensizliklerin alınarak hastanın yüz ölçülerine uygun, ve genellikle daha küçük görünümlü bir burun yaratılmasıdır. Modern rinoplastideki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli ve rafine bir görünüm kazandırmaktır. Ayrıca rinoplasti yapıldığı belli olmayan, abartısız doğal bir burun görüntüsü amaçlanmalıdır. Tüm burun estetik ameliyatlarında amaç estetik olarak yüz ile uyumlu doğal görünümlü bir burun elde ederken burnun havayı nemlendirme, ısıtma, soğutma, koku alma foksiyonlarını iyileştirmek ve korumaktır.

Normale Dönüş
Birçok rinoplasti hastası bir hafta sonra ayağa kalmış olur. Atel 7. günde bandaj 14. günde çıkarılır, ve yaklaşık 10-14 gün içinde hasta, okuluna veya, işine geri dönebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata dönebilmeniz birkaç hafta alabilir. Normal aktivitelere dönüş konusunda cerrahınız detaylı bilgileri verecektir. Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (jogging, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı arttıran her aktivite) 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Burnunuzu çarpmaktan veya sürtmekten ve güneşten ve gözlük takmaktan 8 hafta süreyle sakınınız. Yüz ve saçınız yıkarken veya kozmetikleri kullanırken dikkatli davranınız. Kendinizi iyi hisseder hissetmez kontakt lensleri kullanabilirsiniz. Eğer olağan dışı şikayetleriniz varsa veya neler yapıp yapamayacağınızı soruyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyiniz.

Yeni imajınız
Ameliyat sonrası ilk günlerde, yüzünüz mor ve şiş iken daha iyi olacağınızı kolaylıkla unutursunuz. Gerçekte birçok hasta cerrahi sonrası kendisini depresyonda hisseder-bu gayet normal ve anlaşılabilirdir. Dinlenme ile bu evre geçecektir. Gün ve gün burnunuz daha güzel görünecektir ve duygulanımınız düzelecektir. 1-2 hafta içinde, artık daha yeni ameliyat olmuş gibi görünmeyeceksiniz. Halen, iyileşme yavaştır ve adım adım ilerler. Ufak şişlikler bir yıl veya daha uzun süre devam edebilir. Bu arada ailenizden ve bazı arkadaşlarınızdan beklenmeyen reaksiyonlar görebilirsiniz. Burnunuzda büyük bir fark olmadığını söyleyebilirler. Ya da bir aile geleneğini bozmuşsunuz gibi gücenik davranabilirler. Böyle bir durumda öncelikle niçin ameliyat olmak istediğinizi düşününüz. Eğer amacınıza ulaşmışsanız size yapılan cerrahi girişim başarılı olmuştur. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir