Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Büyük sorunumuz: migren!

Genellikle tek taraflı

Zonklayıcı

Orta şiddette veya şiddetli

Rutin fiziksel aktiviteyle ve hareketle şiddetlenen

Mide bulantısı ve/veya ışık ve sese aşırı duyarlılık gibi ek bulguların eşlik ettiği baş ağrılarıdır.

Özellikle kadınlarda ve kadınların adet dönemlerinde sıklık ve şiddeti artabilir.

Migren ataklarının öncesinde özellikle gözde ışık çakması, renkli görme veya geçici körlük gibi bulgular oluşabilir. Bu tarz migrene ”auralı migren” denir.

Migren ön tanısı ile başvuran hastalarda ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılmalı ve migreni taklit eden hastalıklar ayrıştırılmalıdır.

Ağrı sıklığı ayda 3-4 ün üzerinde değilse normal ağrı kesiciler veya migrene özel ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Migrene özel ağrı kesicilerde içinde kafein ve türevleri bulunan ilaçlardan bağımlılık potansiyeli nedeni ile uzak durulmalıdır.

Migrene özel ağrı kesiciler damarları büzerek ağrıyı azaltır. Bu nedenle çok sık kullanılmamalı, kalp ve damar hastalığı olanlar dikkatle kullanmalıdır. Bu ilaçların içinde, aşırı kullanımın önlenmesi için genellikle 3 veya 6 tablet bulunur.

Migren ağrıları ayda 3-4 ün üzerinde ise mutlaka koruyucu veya önleyici tedavi gerekir. Bu amaçla doktorunuz size bazı kalp-damar ilaçlarını, depresyon ilaçlarını veya sara ilaçlarını başladığında şaşırmayınız. Migrenin koruyucu tedavisinde bu ilaçlar kullanılmaktadır. Ama başağrısı dozunda ve süresinde…

Migren tedavi edilmediğinde giderek artan, kronikleşen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilen şiddetli bir hastalıktır.

Migren teşhisi konulduktan sonra yapmanız gereken ilk şey atakları tetikleyebilecek faktörlerden uzaklaşmaktır. Bu faktörler kişiden kişiye değişebilmekle beraber çoğunlukla benzer faktörlerdir.

Hava değişiklikleri: Rüzgar ve özellikle lodoslu havalara dikkat etmek gerekir.

Hormonal dalgalanmalar: Adet döneminde migren atakları tetiklenir. Bu döneme özel koruyucu ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca hormon tedavileri, doğum kontrol ilaçları da atakları arttırabilir. Mecbur kalınmadığı sürece kullanılmamalıdır.

Aşırı fiziksel aktivite: Egzersiz dönmeleri veya aşırı fiziksel aktivite atakları arttırabilir.

Bazı İlaçlar: Özellikle bazı ilaç türleri atakları tetikleyebilir. Tüm kullandığınız ilaçlar hakkında nöroloğunuza bilgi veriniz.

Besin Maddeleri: Birçok besin maddesi migren ataklarını tetikleyebilir. Bu besinler kişisel farklılıklar gösterebilir. Kesin olarak atakları tetiklediği bilinen besinler alkol ve tütsülenmiş, işlenmiş et ürünleridir. Ayrıca ”nitrat”içeren besinlerde sıklıkla suçlanmaktadır. Katkı maddeli paketli gıdalar, tatlandırıcı ile yapılan gıdalar, çikolata, turunçgiller, peynir, dometes gibi gıdalar ataklarda suçlanmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir