Bebek ve Çocuk

Çocuklarda idrar kaçırma problemi

Altına kaçırma çocukluk yaşlarında sık görülen bir sorundur. Problemin nedeni araştırılarak çözüm için yol haritası çizilmeli ve aile ile hekim ortak çalışma yürütmelidir. Hem fizyolojik hem de psikolojik nedenleri olabilen sorun ciddiye alınarak tetkikler yapılmalıdır.

Gün içinde veya yalnızca gece çişini altına yapma görülebilir. Tedavi çocuğun psikolojik sağlığı ve sosyalleşmesi açısından da önemlidir. Yaşam kalitesini düşüren bu sorun, zaman içinde çocukta özgüven kaybına neden olabilir. Problem yaşayan ailelerin ertelemeden uzman yardımı alması, tetkiklerin ardından fizyolojik veya psikolojik tedavi konusunda doktor, psikiyatrist veya psikologlar tarafından desteklenmesi sorunun aşılmasını sağlayacaktır. 

İdrar kaçırma sorununun nedenleri 

Altına kaçırma sorununun fizyolojik nedenleri arasında böbrek yetmezliği, hormonal dengesizlik, idrar yolu enfeksiyonları, sinir sistemi problemleri, şeker hastalığı ve mesane işlevlerinde sorun ihtimalleri değerlendirilir. 5 yaş öncesi gece işemesi sorununda genellikle fizyolojik nedenler göz önüne alınır. Ani stres durumları veya kas problemleri de çocukların idrarını tutamamasına neden olabilir. Tuvalet eğitimi olmasına rağmen yatak ıslatma sorunu baş gösteren çocuklarda psikolojik nedenler masaya yatırılır. Yeni kardeş gelmesi, okul problemleri, arkadaşlık ilişkileri, akademik başarısızlık veya ailedeki sorunlar çocuklarda alt ıslatma sorununu yaşatabilir. Hasta hikayesi teşhis aşamasında doktora yol gösterici olur. 

Tedavi için Yaşa Dikkat

Gece yatak ıslatma sorunu için 5 yaşından önce hekim desteği alınmalıdır. Kaka kaçırmada ise 4 yaş itibariyle sorunun devamı doktor kontrolünü mecburi kılar. Tedavi sürecinde hastanın hastalık geçmişi, idrar tahlili, ultrason görüntüleme raporu öncelikli olarak değerlendirilir. Doktor değerlendirmesinin ardından ilgili tetkikler için yönlendirme yapılarak sorun tespiti için detaylı inceleme gerçekleştirilir. İdrar kaçırma sorununda ilaç tedavisi için 8 yaş uygun görülür. 

Çocukların yaşam şekli önemli 

Altına kaçıran çocukların yeme ve içme düzenleri yeniden ele alınmalıdır. Çocukların günde 6 – 7 kez 250 ml sıvı alması yeterlidir. Çocukların yatmadan 2 saat önce sıvı alımını kesmesi, akşam yemeği ardından kahve, çay ve gazlı içecek tüketmemesi önem arz eder. Gündüz saatlerinde 3 saat aralıklarla tuvalete götürülen çocuk, yatmadan önce ve yattıktan 2 saat sonra da tuvalet ihtiyacını karşılamalıdır. Süreçte çocuğun alışması için bez bağlamaktan kaçınılmalı ve sabırla düzende ısrar edilmelidir. Her şeye rağmen idrar kaçırma durumunda çocuğa ceza verilmesi doğru değildir. Bu durum, çocuğun özgüveninde daha fazla zedelenmeye neden olabilir. Çocukların aktiviteleri ve yaşamları düzenlenirken genel uyarıların yanı sıra doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir