Deri kanserleri / melanom
En sık rastlanan deri tümörleri: Bazal hücreli kanser, Yassı hücreli kanser ve Malign melanom. Bu tümörler, derinin çeşitli tabakalarında belli bazı hücrelerin karakter değiştirerek kansere dönüşmesi sonucunda ortaya çıkarlar. Vücudun en fazla güneş gören bölgelerinde dolayısı ile baş boyun bölgesinde diğer bölgelere göre daha fazla görünürler.
Kimlerde görülür ?
Güneş ışınları, solaryum ışıkları, mor ötesi lambalar deri kanserine sebep olabilir. Bunun dışında bazı genetik bozukluklarında, açık tenlilerde, radyoterapi görenlerde, kronik yarası olanlarda, immün sistem yetmezliği olanlarda görülme sıklığı fazladır.
Bazal hücreli kanser bunlar arasında en iyi huylu olanı olup çevreye yayılım göstermezler ve tedavileri cerrahi olarak kolayca yapılır.
Yassı hücreli kanser ise bir ileri tipi olup bölgesel lenf bezlerine yayılma ihtimali olan tiptir. Tedavisi cerrahi olarak uygun sınırlardan tümörü çıkartmak ve gerekiyor ise lenf bezlerini almaktır.
Malign melanom ise içlerinde en kötü prognoza sahip olan tiptir. Ancak uygun ve bilinçli ve bu konuda uzman kişilerce tedavisi yapıldığı takdirde son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Kişi kendisini kontrol etmeli ve daha önceden var olmayan deri lezyonlarına dikkat etmelidir. Mevcut olan nevüslerde de değişiklik olması bu lezyonların karakter değiştirdiğinin işareti olabilir.