Dişlerimizi Asitli Gıdaların Olumsuz Etkisinden Nasıl Koruruz?
Özellikle yaz ayların daha sık tüketilen asitli içecekler ve limon gibi doğal asit içeren gıdalar dişilerin sert dokularını bozarlar. Dişlerin.dış yüzeyi mine adı verilen koruyucu bir tabaka ile kaplıdır.Bu tabaka gıda içeriğinde bulunan asitlerden olumsuz yönde etkilenirler.mine tabakası asitle etkileşim sonucu yumuşar. Asitli gıdalar(meşrubat,limonlu soda vb.) tüketildikten sonra yaklaşık otuz dakika (yarım saat) beklenmeli ardından dişler fırçalanmalıdır. Çünkü asit sonucu yumuşamış olan diş yüzeyinin hemen fırçalanması koruyucu mine tabakasının aşınmasına neden olur.
Mine tabakasındaki aşınma öncelikle hassasiyete neden olur. Bu hassasiyet özellikle sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketimi sırasında rahatsızlığa neden olur. Aşınmalar bir diğer olumsuz etkisi ise dişlerin çürük oluşumuna yatkın hale gelmesidir.
Mine aşınmaları ilk dönemlerde diş hekimleri tarafından çeşitli şekillerde kullanılan flor uygulamaları ile tedavi edilebilir. Fakat mine yüzeyindeki aşınmalar derinleşmiş ise tedavi seçeneği aşınan bölgenin dolgu maddesi ile örtülmesidir.
Dişlerin dış yüzeyini kaplayan mine tabakasının aşınması yani koruyucu tabakada oluşan madde kaybı alt tabakanın açığa çıkmasına neden olur. Dentin adı verilen bu tabaka çürük oluşumuna karşı dirençsizdir. Bu nedenle mine tabakasının korunmasına özen gösterilmelidir.
Sonuç olarak asitli gıda tüketildikten sonra dişlerin fırçalanması için yaklaşık yarım saat beklenmelidir.Bekleme süresinde bol bol su içmek veya ağız içerisini su ile çalkalamak asit etkisini diş yüzeyinden uzaklaştırmaya yardımcı olur.