KBB (Кulak Burun Boğaz)

Havuza girdim kulağım ağrıyor…

Yaz ayları geldi. Havuza ve denize girmeyi takiben yada kulağın aşırı terlemesine ve nemli kalmasına bağlı kulak enfeksiyonları arttı.Bu konuda kısaca bilgi vermek istiyorum..

Dış kulak yolu çok hassas ve ince bir cilt parçası.havuzdaki mikroorganizmaların dış kulak yoluna girmesi ve enfeksiyon yapması oldukça kolay, deniz suyu ise enfeksiyon açısından daha risksiz..özellikle dış kulak yolu epitelinin bütünlüğünün bozuk olduğu kişilerde havuza girmeyi takiben kişi de havuz suyunu kulaktan hemen emdirmez kulağında tutarsa kolaylıkla enfeksiyon gelişiyor..

Op. Dr. İsmet ÇERÇI
Op. Dr. İsmet ÇERÇI

Özellikle kulağını karıştırma yani içine bişey sokarak karıştıran kişilerde yaz aylarında suya girmeyi takiben kolaylıkla dış kulak yolu enfeksiyonu başlıyor.

Hastanın şikayetleri; ciddi bir ağrı(zonklayıcı), kulağa dokunmakla hassasiyet,işitmede azalma ve ateş.Hasta gerçekten çok rahatsız edici şiddetli bir ağrı ile bize başvurur.

Sıklıkla psöudomonas dediğimiz bir bakteri tarafından enfeksiyon oluşuyor.dış kulak yolu bakteri tarafından istila edilince dış kulak yolu cildi şişiyor ve sinirlere bası yaparak ciddi bir ağrı oluşturuyor.

Yazı dış kulak yolu enfeksiyonu olmadan geçirmek isteyenlere önerim şudur:

1-Kulağınızın içine asla bir cisim sokmayın, unutmayınki kaşınan kulağı bu şekilde dıştan bir cisim sokarak karıştırmak size daha fazla kaşıntı ve enfeksiyonla geri dönecektir.

2-Denize yada havuza girdikten sonra yada duştan sonra hemen kulağınızı kurulayın.her suya girip çıkmayı takiben güneşlenmeden önce tekrar tekrar kulaklarınızı kurulayın.Bunu bir havlu ile kulağınızın dışına dayayarak ve yerçekiminne göre başınızı sağa sola eğerek suyu emdirerek yapın.

3-Kulağınız cildinizin özelliğinden dolayı çok terliyorsa ara ara kulağınızı dıştan bir temiz bezle kurulayın.

Tedavisi mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarınca yapılmalı, dış kulak yolundaki biriken bakteri dolu pürülan mavi mikroskop altında aspire edilmeli ve dış kulak yoluna ince merosel tamponlar konarak hastaya ödem alıcı ve antibakteriyel damlalar yazılmalı..Birçok vakada sistemik yani ağızdan antibiyotik kullanımı da gerekli oluyor.Burada meslektaşlarıma da küçük bir ayrıntıyı belirtmek isterim.sıklıkla etken psöudomonas olduğu için tedavide siprofloksasin yada levofloksasin mutlak sonuç verecektir..sıklıkla bize gecikerek gelen vakalarda amoksisilin klavulanik asit kullanarak tedavisi başarıya ulaşmamış vaklar görüyoruz, tabiki son derece normal, çünkü bu bakteri birçok antibiyotiğe dirençli.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir