KBB (Кulak Burun Boğaz)

Horlama nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Horlama; toplumumuzda yaygın olarak görülen, nedenleri ve tedavi yöntemlerinin oldukça merak edildiği, nefes alıp verirken üst solunum yollarında oluşan rahatsız edici yüksek ses ile tanınan önemli bir rahatsızlıktır. Rahatsızlıktan muzdarip kişiler ve yakın çevrelerinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen horlamanın, uyku apnesin göstergesi olarak değerlendirilmesi her zaman geçerli olmayabilir. Bu nedenle öncelikle doğru tanı konulması ve sonrasında uygun tedavi yönteminin belirlenmesi büyük önem teşkil eder. Hayat tarzı ile de doğrudan ilişkili olan rahatsızlığın tedavisinde, hekim ile birlikte kişinin hayatında uygulayabileceği bütüncül değişikliklerin de değerlendirildiği bir yaklaşım izlenilmesi oldukça yerinde olacaktır. 

Horlama nedir?

Horlama, uyku sırasında üst solunum yollarından geçen havanın; boğaz yapısının veya kasların gevşemesi sonucunda hava yolunun tam açık olamaması sebebiyle, geçişi sırasında yumuşak dokunun titremesi ile oluşan sestir. Solunum yolunun ne kadar dar olduğu horlamanın şiddetini belirler. Yaş, kilo, uyku pozisyonu gibi unsurlarda horlamanın şiddetini etkileyebilmektedir.

Uyku kalitesini, dolayısı ile yaşam kalitesini doğrudan etkileyen horlama, uyku sırasında nefesin tamamen kesilmesi halinde, uyku apnesi rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Uyku apnesi kaynaklı horlama problemleri sağlık açısından çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple, uyku sırasında horlama probleminizin yanında nefesiniz kesiliyor ve uykunuz bölünüyorsa, mutlaka bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Horlama nedenleri nelerdir?

Peki horlamaya neden olan unsurlar nelerdir? Birçok neden sayılabilir ancak temel olarak, fizyolojik ve kişinin mevcut olan diğer hastalıklarının etkisi kaynaklı olacak şekilde 2 ana başlık altında inceleyebiliriz. Bunun yanı sıra yaşam tarzı, günlük rutinler ve alışkanlıklar da horlamaya neden olan başlıca unsurlar arasında sayılabilir. Horlamanın bazı önemli nedenlerini maddeler halinde aşağıda sıraladık;

  • Üst solunum yolları organlarındaki fizyolojik sorunlar (burunda kemik olması, çene şekil bozukluğu vb.)
  • Bademciklerin ve adenoidlerin şişmesi,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Aşırı kilo, düzensiz beslenme ve uyku alışkanlıkları,
  • Çeşitli ilaçların kullanımı,
  • Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları,
  • Alkol, sigara vb. sağlığa zararlı maddelerin kullanımı,
  • Uyku apnesi,
  • Yorgunluk

Horlama tanısı nasıl koyulur?

Horlama tanısının koyulabilmesi için hekiminizin yaşam rutininiz ve başka hastalıklarınızın olup olmadığı hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekir. Daha sonrasında gerek duyarsa bir takım testler veya uyku sırasında gözlem yapabilmek için uyku laboratuvarında gözlem yapılmasını talep edebilir. Tanı koyma sürecinde rahatsızlığın nedeninin doğru tespit edilmesi önemlidir. Teşhis koymada; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve endoskopi gibi testlerden yararlanılabilmektedir.
Uyku apnesi kaynaklı horlama problemlerinin çok daha tehlikeli sonuçlara yol açabileceğine değinmiştik. Eğer horlama rahatsızlığınız bu sebebe dayanıyorsa, tanı ve tedavi süreci daha büyük önem teşkil edebilir.

Horlama tedavi yöntemleri nelerdir?

Peki horlayan insanlar ne yapmalı ve horlamanın kesin çözümü var mı? Tedavi sürecinde kişinin hayat tarzı ve alışkanlıklarında yapacağı kalıcı değişiklikler etkili olmaktadır. Bu değişikliklere örnek vermek gerekirse; 

  • Fazla kiloların verilmesi,
  • Alkol, sigara vb. kötü alışkanlıkların bırakılması,
  • Uyku pozisyonun değiştirilmesi,
  • Burun bandı kullanılması gibi yöntemler rahatsızlığın tedavisine yardımcı olur, gece horlamalarınızı kesebilir.

Bununla birlikte; hayat tarzı değişikliklerine rağmen devam eden rahatsızlıklarda, ilgili hekimin yönlendirmesi sonucunda cerrahi operasyonlar veya horlamayı engelleyecek protez kullanılması gibi seçenekler tercih edilebilir. Bu yöntemlere rağmen tedavisi mümkün olmayan bazı horlama tipleri de mevcuttur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir