Alerji

İlaç Alerjisi

Alerji ve Göğüs Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, ilaç alerjisinin alerjik hastalıklar içerisinde en korkulan ve bazen ölümle sonuçlan bir tür olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.
Halk arasında her türlü ilaca bağlı yan etkilerin ilaç alerjisi sanılmasına rağmen gerçek anlamda ilaç alerjilerinin bu reaksiyonların ancak yüzde 5-10’unu oluşturduğunu kaydeden Medical Park Ordu Hastanesi Alerji ve Göğüs Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, “En sık antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar görülmekle birlikte bitkisel ilaçlarda dahil olmak üzere bütün ilaçlar alerjik reaksiyonlara yol açabilir” dedi.

“İLAÇ BAZEN KUTUDA DURDUĞU GİBİ DURMUYOR”

 Medical Park Ordu Hastanesi Alerji ve Göğüs Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu
Medical Park Ordu Hastanesi Alerji ve Göğüs Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu

Prof. Dr. Ali Kutlu, şu bilgileri verdi: “İlaç alerjileri genç-orta yaş grubu ve kadınlarda daha sık görülür. Bazı ilaç alerjileri için ailevi yatkınlık söz konusudur. Bir kişinin alerjik altyapıya sahip olması ilaç alerjisine yatkın olduğu anlamına gelmez. Fakat bu kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıktığında daha şiddetli olmaktadır. Alerjik hastalıklarda genellikle bir duyarlanma süresi mevcuttur. Bu süre ortalama 1 haftadan uzundur. Yani bir kişide gerçek anlamda ilaç alerjisi oluşması için kişinin daha önce bu ilacı kullanmış olması gerekir. Her zaman geçmişte kullandığımız ilaçları hatırlayamayabilir ya da benzer kimyasal yapıya sahip farklı ilaçları kullanmış olabiliriz. Bir kişi yıllar boyunca hiç bir sıkıntı yaşamadan kullandığı bir ilaca karşı şiddetli alerjik reaksiyon yaşayabilir. İlaçların çoğu için alerjik olduğunu gösteren güvenilir deri veya kan testleri yoktur. Bunun bir sebebi ilaçlar alındıktan sonra insan bünyesinde çok farklı yapılara dönüşmesidir. Yani ilaçlar kutuda durduğu gibi durmamaktadır.”

DOZU AZ İLAÇ BİLE REAKSİYON YAPABİLİYOR

Özellikle çok sayıda ilaç kullanan yaşlı hastalarda ilaç alerjisinin tanısının içinden çıkılmaz bir hal alabildiğini kaydeden Prof. Dr. Kutlu, şöyle devam etti: “Şiddetli reaksiyonların olması için ilacı yüksek dozda kullanmak şart değildir, az miktardaki dozlarda da şiddetli reaksiyonlar gerçekleşebilir. Her hangi bir ilacı kullandıktan kısa süre sonra yaygın vücut kızarıklığı, nefes darlığı, çarpıntı, göz kararması gibi durumlar yaşanması halinde kesinlikle doktorunuza danışmalı, dozunu azaltarak dahi olsa ikinci kez aynı ilaç kullanılmamalıdır. Hastanın alerji yapan ilacı kullanma zorunluluğu olan haller için alerji kliniklerinde alternatif güvenli ilaçlar çok düşük dozlardan başlanarak hastalara kontrollü olarak verilebilmektedir. Bu işlem ancak donanımlı hastanelerde yapılmalıdır.”

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir