KBB (Кulak Burun Boğaz)

Kepçe kulak estetiği nedir?

Kulak kepçesinin normalden daha çok eğri ve dışa kıvrımlı olması toplum içinde kepçe kulak olarak isimlendirilir. Genetik olarak anne ve babadan geçen bir olgu olarak kabul edilen kepçe kulak görünümü, kıkırdak denen olgunun normalden daha az gelişmesi nedeniyle oluşur. Bu durumda kulak tam anlamıyla gelişemez ve öne doğru bir kırılma yaşar. Bu kırılma da kepçe kulak görüntüsüne neden olur.

Çocukluk yaşlarında fark edilebilen görünüm, kulak küçültme ameliyatı ile son bulabilir. Çocuklarda 5-6 yaş aralığında bu durum kolaylıkla giderilebilir. Küçük yaşlı hastaların kepçe kulak ameliyatı genel anestezi, yetişkinlerde ise lokal anestezi yöntemiyle gerçekleştirilir.

Op. Dr. Orhan ALAN
Op. Dr. Orhan ALAN

KEPÇE KULAK AMELİYATI NE KADAR SÜRER?
Kepçe kulak ameliyatı yaklaşık olarak 1,5 – 2 saat aralığında sürer. Kulak arkasında bulunan kıkırdak dokusu kesiyle açılarak kıkırdak törpüsü ile eğri olan kıkırdak yapısı inceltilerek ameliyat başlar. Yeni kıvrımın kalıcı olması için bölgeye özel dikiş atılır. Bu dikişler görünümün kalıcı olmasını sağlarken kulak arkasında bulunduğu için diğer kişiler tarafından fark edilmez.
Kepçe kulak estetiği sonrasında hasta 1,5 – 2 saat dinlendikten sonra evine gidebilir. Sonraki günde de sosyal hayatına dönebilir. Yaklaşık 10 günlük süreçte hastanın kulaklarında bandaj bulunması gerekir. Bu bandaj ameliyat geçiren kulağı dış etkenlerden korurken kulaklara da hafif bir basınç uygular.

KEPÇE KULAK AMELİYATI İŞİTME ZORLUĞU YARATIR MI?
Kepçe kulak ameliyatının işitmeyi zorlaştırıcı bir etkisi yoktur. Sağlıklı geçen bir operasyonun işitme hücrelerini zedeleyici bir etkisi bulunmamaktadır. Ciddi bir sağlık sorunu yaratmayan kulak küçültme işlemi, kanama ve enfeksiyon durumunda ilaç tedavisi ile normale döner.
Kepçe kulaklara sahip kişilerin psikolojik olarak kendilerini rahatsız hissetmeleri, kepçe kulak estetiği sonrasında son bulur ve kişi daha doğal bir görünüme kavuşur. Kulak küçültme ameliyatı öncesinde uzman doktorca muayene işlemi oldukça önemlidir. Muayene sırasında hasta ve doktor ortak bir karar alarak kişinin sahip olacağı kulağı birlikte tasarlar. Bu işlem ameliyat sonrasında oluşacak farklılıkları da ortadan kaldırır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir