Kanser & Onkoloji

Mesane kanserinin tedavisi nasıl olur?

Tedaviyi anlatmadan önce idrar torbasının anatomisine kısaca göz atmakta fayda var. İdrar torbası mukoza, lamina propria, kas tabakası olmak üzere 3 tabakadan oluşmaktadır. Tümör mukozada ise Ta, lamina propria da ise T1, kas tabakasını tutmuşsa T2, mesane dışı yağlı dokuya yayılmış ise T3, erkeklerde prostat, kadınlarda rahime yayılmış ise T4 olarak sınıflandırılmaktadır.

Prof. Dr.Tolga Akman
Prof. Dr.Tolga Akman

Mesane tümörünün tedavisinde ilk olarak idrar yolarında girilerek tümör rezeksiyonu (TUR) yapılır ve patoloji sonucuna göre hareket edilir. Eğer TUR patolojisi yüksek dereceli ve/veya pT1 ise yeniden rezeksiyon (re-TUR) yapılır. Re- TUR sonucu kas invaziv PT2 değilse idrar torbası içerisine BCG veya kemoterapi verilir.

Eğer TUR veya re- TUR patolojisi kas invaziv ise radikal sistektomi (idrar torbası alınması) ameliyatı yapılır. Radikal sistektomi yapıldıktan sonra hastanın ve tümörün durumuna göre ortotopik mesane (bağırsaktan yeniden idrar torbası yapılması) veya ileal kondüit yapılır. Ortotopik mesane yapılması genç, böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda ilk düşünülmesi gereken seçenektir. Genel durumu iyi olmayan, cerrahiyi istemeyen veya metastazı olan hastalara radyoterapi, kemoterapi ve TUR’dan oluşan çoklu tedavi seçenekleri önerilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir