Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Multipl skleroz veya ms nedir?

Multipl skleroz veya MS , beyin, omurilik ve göz sinirlerini etkileyebilen, kronik, otoimmün(vucudun kendini yabancı görmesi ve kendi kendine zarar vermesi ile ilgili) bir nörolojik hastalıktır. Görme , denge, kas kontrolü ve diğer temel vücut fonksiyonları etkilenebilir.

MS bulguları; genellikle hastalığı olan herkes için farklılık arz edebilir. Bazı kişiler hafif belirtilere sahip ve tedaviye ihtiyaç duymazken, bazı hastalar ise günlük aktivitelerini yerine getirmekte bile zorluk yaşamaktadırlar.

MS, bağışıklık sisteminin sinir liflerini saran miyelin adı verilen yağlı bir maddeye saldırması sonucu meydana gelir. Myelin kılıf zedelendiğinde sinir iletimi yavaşlar ve bazı hasarlar oluşur.

Bu hasarlanma sonucu beyinde plak adı verilen lezyonlar gelişir. Plaklar Manyetik rezonans (MR) ile görüntülenebilir. Plakların sayısı ve yerleşim yerleri hastalık bulgu ve belirtileri ile ilişkilidir.

Hasar, beyninizin vücudunuzdan doğru şekilde sinyal gönderemeyeceği anlamına gelir. Sinirleriniz de hareket etmenize ve hissetmenize yardımcı olmak için gerektiği gibi çalışmaz. Sonuç olarak, aşağıdaki gibi semptomlarınız olabilir:

Yürüme bozukluğu

Yorgunluk

Kas zayıflığı veya spazmlar

Bulanık veya çift görme

Uyuşma ve karıncalanma

Cinsel sorunlar

İdrar kaçırma veya kabızlık

Ağrı

Depresyon

Odaklanma veya hatırlama sorunları

MS hastalarının düzenli takip ve uygun ilaç kullanımı oldukça önemlidir. Hastalık ve ataklar ilaçlar ile kontrol altında tutulabilmektedir

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir