Organ Nakli

Organ Bağışı Duyarlılık Gerektiren Bir Durumdur

Böbrek nakli ile mücadele eden kişilerin sayısı hangi faktörlere bağlı olarak artıyor?

Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir. Günümüzde bu rahatsızlığa sahip yaklaşık 100.000 bin kişi vardır. Bu rahatsızlığın görülmesi durumunda izlenmesi gereken tek ve en etkin yöntem; böbrek naklidir. En iyi sonucun, hiç diyalize girilmeden yapılan böbrek nakilleri ile alınacağı unutulmamalıdır. Çünkü, diyaliz sürecinde yıpranmadan ve bu sürecin olumsuzlukları vücuda etki göstermeden yapılacak böbrek nakli, başarı oranını artıran önemli bir kriterdir.

Bağış kültürünün gelişmesi için…

Organ bağışına olan duyarlılık ve bu duyarlılığın artırılması tamamen eğitim seviyesi ile ilişkili olan bir süreçtir. Bu konu ile ilgili eğitim seminerlerinin planlanması ve çeşitli projelerin geliştirilmesi; organ bağış bilincinin artırılması konusunda büyük faydalar sağlayacaktır.

Organ nakil koordinatörleri ve organ nakli uzman doktorları toplumun aydınlatılmasına katkıda bulunacak çalışmaların planlanması konusunda aktif rol almaktadır. Bu planlamaların belli bir stratejide yürütülmesi ve sürekliliğin sağlanması ise oldukça önemlidir. Basın yansımaları için medya ilişkileri daima güçlü tutularak, farkındalık bilincinin pek çok kitleye ulaşılması sağlanmalıdır. Böylece; organ naklinin ve organ bağışının toplum içerisinde tartışılması, yanlış bilinenlerin gün yüzüne çıkması ve doğruların araştırılmasıyla bağış kültürünün gelişmesi sağlanacaktır.

Kadavradan yapılan nakil sayısı Avrupa’da daha fazla…

Ülkemizde yapılan organ nakli vakalarının birçoğunu canlıdan canlıya yapılan nakiller oluşturuyor. Avrupa’da yapılan nakillerin %80’inin kaynağı kadavra, %20’sinin kaynağı ise canlı vericiler. Türkiye’de yapılan nakillerin ise oranı tam tersi olarak; %75’inin kaynağı canlı vericiler, %25’inin kaynağı kadavralar… Batı ülkeleri ile aynı seviyeye ulaşmak ve organ bekleyen hastaların yaşamlarını kaybetmelerine izin vermemek için ülkemizde her yıl en az 4.000 kadavradan nakil yapılması gerekiyor.

Unutmayın…

Organ bağışı ve organ naklinin, etik bir çerçeve içerisinde hakkaniyetli bir yaklaşım ile yapılması için tüm imkanlar kullanılıyor olup, tüm merkez ve hastaneler denetlenmektedir. Kaydını bir başka merkeze taşımak isteyen hastaların ise gitmeyi düşündükleri merkezin Organ Nakli Koordinatörü’ne başvurmaları yeterli olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir