Kanser & Onkoloji

Prostat kanserin de tedavi alternatifleri nelerdir?

Tedavi alternatifleri

Aktif izlem

Her prostat kanseri tedavi gerektirmez. Eğer parmakla prostat muayenesinde tümörün evresi, PSA değeri ve biopsideki tümör skoru düşükse hastalar 3 ayda bir parmakla prostat muayenesi ve PSA ile takip edilirler ve bu hastalara bir yıl sonra yeniden biopsi yapılır.

Aktif tedavi

Yapılan tetkiklerde kanser prostat dışı organlara yayılmamış ise standart tedavi Radikal prostatektomi veya radyoterapidir.

Radikal prostatektomiye karar verirken hastanın yaşı, genel durumu ve eşlik eden yandaş hastalıkları gözönünde bulundurulmalıdır. Radikal prostatektominin en büyük avantajı aynı zamanda genişletilmiş pelvik lenf nodu disseksiyonuda yapılarak daha doğru bir evrelendirmeye imkan tanımasıdır. Radikal prostatektomi sonrası erken dönemde idrar kaçırma görülebilmekte ancak bu durum tecrübeli ellerde %90 oranında bir yıl içerisinde düzelmektedir. Diğer bir sorun ise seksüel proğlemlerdir. Penise giden sinirler prostatın yaklaşık olarak 1.5 mm yakınından geçmektedir. Uygun vakalarda sinir koruyucu radikal prostatektomi yapılararak erektil fonksiyon korunabilmektedir. Sinir korunamaz ise ameliyat sonrası kendi kendine injeksiyon veya penil protez ile bu sorun çözülebilir. Radikal prostatektomi açık, laparoskopik veya robotik yapılabilir.

Prof. Dr.Tolga Akman
Prof. Dr.Tolga Akman

Radyoterapi: Radikal prostatektomiye bir alternatiftir. Tedavi edilen alandaki kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar verilmesi prensibine dayanır. Hastalığın evresine göre Radyoterapi ile birlikte hormon tedavisi verilebilir. Uzun dönemde seksüel sorunların sıklığı radikal prostatektomi ile benzerdir.

Metastatik prostat kanseri tedavisi

Prostat kanseri kemik vb prostat dışı organlara yayılmış ise artık lokal tedavilerin (radikal prostatektomi ve radyoterapi) yararı olmayacaktır ve bu tür hastalar için en uygun tedavi hormon tedavisi veya bilateral orşiektomi olarak adlandırılan iki taraflı testislerin (yumurtalıkların) alınmasıdır. Çünkü prostat kanseri erkeklik hormonu olan testosterona bağımlıdır ve testisler testosteronun %90’nını üretmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir