Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Solaklık erkeklerde daha çok görülüyor!

Solaklık, günümüzde hala düzeltilmesi gereken bir eğilim olarak kabul ediliyor. Dünyada 13 Ağustos “Solaklar Günü” olarak kutlanmaktadır. İnsanlarda sağlaklık ya da solaklık durumu el baskınlığının sonucudur. El baskınlığı bir elin diğerine oranla hissedilebilir bir güç farkı olmadığı bir durumda diğer ele göre belirgin bir beceri farklılığı gösterebilmesidir.

Prof. Dr.Yaşar Kütükçü
Prof. Dr.Yaşar Kütükçü

Geçmişten günümüze gelen sol el kullanmanın uygunsuz olduğu kavramı hala toplumda kendini gösteriyor.

Sağlaklık ve Solaklık başarıyı etkileyebiliyor

El baskınlığı; sağlaklık, solaklık ve her iki eli de eşit şekilde kullanabilme olarak üç şekilde görülebilir. Beyinde hareket, duyu gibi kavramlara yönelik fonksiyonlar karşı beyin yarımküresi tarafından simetrik olarak sağlanırlar. Ayrıca yüksek beyinsel fonksiyonlar olarak adlandırdığımız lisan, dikkat, vizüel-spasyal yetenekler, yapılandırma ve bellek gibi bazı fonksiyonlar beyinde sağ ve sol yarımkürelerde lateralizasyon göstermektedir. Beynin sağ yarımküresi renk, müzik, hayal kurma, dikkat ve yaratıcılık gibi kavramda etkili iken, beynin sol yarımküresi ise konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda baskındır. Solaklar ve sağlaklar değişik mesleklerde başarı farklılıkları göstermektedir. Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyorlar. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar.

Erkeklerin yüzde 6,1’i, Kadınların yüzde 4,4’ü Solak

Türkiye’de 1993 yılında yapılan ‘El Baskınlığının Yönü ve Derecesi’ araştırmasının sonuçlarına göre; Erkeklerin yüzde 90,8’i sağlak, yüzde 6,1’i solak, yüzde 3,1’i her iki elini de kullanabiliyor. Kadınlarda ise bu oranlar; yüzde 92,3’ü sağlak, yüzde 4,4’ü solak, yüzde 3,3’ü de her iki elini de kullanabiliyor olarak görülüyor. Bu araştırmaya göre Türkiye’de erkeklerde solaklık oranı daha yüksektir. Bunun nedeni olarak genetik, gelişimsel ve çevresel etmeler rol oynar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir