Ortopedi

Sporcu rehabilitasyonu

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sportif aktiviteler oldukça önem kazanmıştır. Sporcularda sakatlık sonrası kısa süre içinde başarı beklentisi, bilinçsizce yapılan egzersizler, spor öncesi ısınma sonrası soğuma egzersizlerinin yetersizliği, yeterli ve doğru tedavi edilmemiş sakatlıklar ve uygun olmayan ortamlarda ve ekipman ile antrenman yapılması, spor yaralanma riskini artırmaktadır . Özellikle kontakt (temas) spor dallarında antrenman sırasında koruyucu malzeme kullanımının az olması da sakatlık riskini artırmaktadır. Ayrıca tekrarlayan stres ve mikrotravmalar sonrası görülen aşırı kullanıma bağlı yaralanmalar spor sakatlıkları içinde önemli bir yer almaktadır.

Sporcu Sakatlığı; Sportif aktivite sırasında (antrenman ve/veya müsabaka sırasında) meydana gelen her türlü hasarın genel adıdır. Sporcu sakatlıkları sonucu ortaya çıkan sağlık problemlerinin hiç de azımsanamayacak kadar sık olduğu gözlenmektedir.

Op. Dr. Adem AYDIN
Op. Dr. Adem AYDIN

Kişisel ve çevresel etmenler nedeniyle oldukça sık görülen spor sakatlıklarının engellenmesi ve tedavisi alanında oldukça önemli hizmetler verilmektedir. Sporculara ve klüplere verilen bir takım koruyucu hizmetler, spor sakatlıklarının oluşmasını önlemeye katkıda bulunabileceği gibi, oluşmuş sakatlığın tedavisinde ve sporcunun tekrar aktivitelerine dönmesinde de aktif olarak rol almaktadırlar.

Artroklinik sporcu sağlığı birimi, tedavi edici ve rehabilite edici hekimlik hizmetlerini bir arada bulunduğu komplex bir merkezdir.

SPORCU REHABİLİTASYONU programı ortopedist, sporcu fizyoterapisi, diyetisyen ve sporcu psikoloğunu kapsayan multidisipline bir ekip tarafından uygulanmaktadır. Bu program kişinin yaptığı spora özgü olmalı ve saha içi oryantasyonlarıda kapsamalıdır.

En sık görülen spor sakatlıkları;

  • Yumuşak doku yaralanmaları (kas ve bağ )
  • Menüsküs yırtığı
  • Ön çapraz bağ yaralanmaları
  • Tendinit ve tendinopatiler( tenisçi dirseği, aşil tendiniti)
  • Bel ve boyun ağrıları
  • Kırık ve çıkıklar

Spor sakatlıklarının oluşmasında en önemli etkenlerden biri yetersiz ısınmadır. Bu nedenle ısınmaya, özellikle stretch ‘germe) egzersizlerine büyük önem verilmelidir.

Fiziksel aktivite sonrası yapılacak soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma egzersizleri yapılmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir