Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Şubat Tatili

Nam-ı diğer ‘yarı yıl tatili’. Uzun yıllardır Ocak ayına denk gelmesine rağmen 80-90 kuşağı çocuklarının zihninde ‘Şubat Tatili’diye yer etti şu yarı yıl tatili ☺. İnsanın konu ne olursa olsun alışkanlıklarını bırakması oldukça zor.

Bu ay sizinle paylaşmak için geç kaldığım, hem de zamansız ve hep kulaklarda bir küpe değeri taşıyacak kıymetli bir konuda hatırlatma yapacağım. Konumuz sizin küçüğün karnesi. Tahmin ediyorum ki karne gününden sonra bazı evlerde şenlik havası hakimken bazılarında ortam biraz gergindi. Bu karne evin mevcut huzurunu neden bu kadar değiştiriyor peki? Karne ebeveyn ve çocuk için ne anlam ifade ediyor?

Hepimizin çocuklarımız için güvenli ve konforlu bir gelecek istediği konusu artık şüphesiz. Ancak bakalım çocuk kendi için ne istiyor. Nasıl bir yaşam layık görüyor kendine ve bu yaşamı deneyimlemek için ne gibi çalışmalar, birikimler yapıyor, asıl soru bu olmalı. Bizler ebeveyn olarak onları bu birikimler ve çalışmalar konusunda teşvik etmek, önlerini açmak ve desteklemekle yükümlüyüz elbette. Yalnız aşamadığımız bir konu var ki o da; çocuğa kendini ebeveynlerinin gözünde ders notları kadar değerliymiş gibi hissettirmemiz. Karne döneminde evdeki huzursuzlukları ve çocuktaki yanlış algıları engellemek adına birkaç önerim olacak elbette.

Psk. Öykü Yıldırım Lüleci
  • Karnedeki güzel notları tebrik ederken bu notun onun hangi davranışlarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak tebrik edin. Sonuç odaklı gitmeniz çocuğa başarıya ulaşabilmek için bazı etik ve ahlaki değerleri, kişilik özelliklerini ve insani değer yargılarını yok sayabileceğini onaylıyor olacağınız mesajını verebilir.
  • Başarısız olduğu dersler hakkında uygun bir zamanda onun da fikirlerini dinleyin. Dönem boyunca sadece ders çalışması konusunda baskı yapmak yerine başarısız olduğu derslerde ona destek olmak istediğinizi belirtin ve ona sizden nasıl bir yardım istediğini sorun. Karne günü bu başarısızlığı vurgulamak ve tavır almak yapıcı bir yaklaşım değildir.
  • Ona küsmeyin ya da ceza vermeyin. Ona sevginizin notlarının iyi olması koşuluna bağlı olduğu mesajını vermeyin.
  • Bir sonraki dönem başarısını arttıracak planlamalar yapın.
  • Tatilde zihnini boşaltacak ve bedenini rahatlatacak aktiviteler yapması için onu teşvik edin. Böylelikle tekrar derslere odaklanması için kendini hazır hissetmesi daha kolay olacaktır. Bu aktiviteleri engellemek onun bir sonraki dönem motivasyonunu daha da düşürecektir.

Karnedeki başarılı notlara abartarak sevinmeyin, başarısız notlar için onu rencide edecek söylemlerde bulunmayın. Kullandığınız ifadelerde titiz olun. Çocuğun zihninde yanlış algı yaratmanız onu ileride size notlarını koz kullanmaya itebilir. Kendince sizi cezalandırmak için derslerini boşlamayı tercih edebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir