Girişimsel Radyoloji

Varikosel Tedavisi için Ameliyat olmasanız olur mu?

Olur! Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç Dr. Ömer Faruk ATEŞ bu yazıda ameliyatsız varikosel tedavisi hakkında detaylı bilgiler verdi.

Varikoselin nedeni nedir?

Sağlıklı damarlarda kanın testislerden ve testislerden kalbe akmasını sağlayan tek yönlü bir kapak bulunur. Varikoselde bu kapakçıklar arızalanır ve kan göllenerek damarın şişmesine neden olur. Zamanla testis etkilenir ve ağrı, infertilite gibi durumlara yol açar. Bu durum en çok 15-35 yaş arası erkeklerde görülür.

Varikoselin belirtileri nelerdir?

Aslında çoğu varikosel hastasında hiçbir bulgu görülmez. Belirti verdiğinde ise

Uzun süre egzersiz yaparken, ayakta dururken veya otururken artan testislerdeki ağrı

  • Testis atrofisi (küçülme)
  • Skrotumdaki belirgin damarlar
  • İnfertilite

gibi sonuçlara yol açabilir. Tanı genellikle fizik muayene ile konulur. Ancak doktorunuz tanıyı doğrulamak için ultrason/Doppler isteyebilir.

Varikosel Embolizasyonu nedir?

Varikosel embolizasyonu, spermatik damarı ameliyatsız tedavi etmek için endovasküler bir yaklaşım kullanan, invaziv olmayan, yenilikçi bir prosedürdür. İşlem girişimsel radyolog tarafından ayaktan tedavi bazında yapılır ve yaklaşık yarım gün sürer.

Girişimsel radyolog, hastanın kolundaki veya kasıktaki bir damara 1,6 mm çapında bir kateter yerleştirir. Daha sonra röntgen rehberliği altında kateteri varikosel(ler)e kan sağlayan spermatik damara doğru kaydırır.

Kateterin konumu doğrulandıktan sonra spermatik damar, sentetik yapıştırıcı (serebral vasküler malformasyonları tedavi etmek için otuz yılı aşkın süredir kullanılan bir teknik), sklerozan köpük ve küçük tıkayıcı teller (koil dediğimiz damarı tıkamak için kullanılan maddeler) kullanılarak tıkanır. 

Embolizasyon işlemi bittiğinde radyolog kateteri çıkarır. Geriye kalan tek şey 24 saatten kısa sürede iyileşen 2 milimetrelik bir kesi.

  • Daha az risk
  • Daha az acı
  • Daha kısa iyileşme süresi

Varikosel Embolizasyonunun faydaları nelerdir?

Varikosel embolizasyonu, varikoselin neden olduğu ağrı ve doğurganlık sorunları için cerrahi olmayan bir tedavi sunar.

Embolizasyon girişimsel radyolojide çok çeşitli amaçlarla kullanılan ve birçok fayda sağlayan bir tekniktir. Ayakta tedavi bazında gerçekleştirilen ve hiçbir yara izi bırakmayan bu yöntem son derece etkili, minimal düzeyde invaziv ve ağrısızdır.

Üstelik embolizasyon, cerrahi tekniklerden farklı olarak doktorun tek bir işlemle genişlemiş damarların tamamını görmesine ve dolayısıyla tedavi etmesine olanak tanır.

Merkezimizde varikosel embolizasyon işlemi sırasında neler beklenmeli?

İşlemden önce girişimsel radyolog ile görüşeceksiniz. İşlem günü hastanenin günübirlik gözlem bölümüne yatırıldıktan sonra işlemin yapılacağı anjiografi odasına götürüleceksiniz. Ardından işlem için hazırlanacaksınız (kateterin yerleştirildiği yerin sterilizasyonu, gerekli durumlarda sakinleştirici ve ağrı kesicilerin uygulanması). İşlemin ortalama süresi 30 dakikadır. İşlem sırasında uyanık olursunuz. Ancak rahatlamak için anestezi desteği isteyebilirsiniz.

İşlem bittikten sonra eve dönmeden 1 saat boyunca günübirlik tedavi bölümünde izleneceksiniz. Ardından taburcu edileceksiniz. Aynı gün normal hayatınıza dönebilir, düzenli faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Varikosel embolizasyonuna nasıl hazırlanmalıyım?

Girişimsel radyolog ile görüşeceğiniz gün varikosel ile ilgili tüm görüntüleme ve laboratuvar sonuçlarınızı yanınızda getirin. Hikayenizi aldıktan ve fizik muayene yaptıktan sonra tanınız konacaktır. Eğer daha önce yapılmadıysa Doppler ultrasonografi yaparız.

Varikosel embolizasyonunun tedavi sonuçları nelerdir?

Prosedür iyi uygulandığında, yani spermatik venin tüm kollateral damarları en küçüğüne kadar tedavi edildiğinde sonuçlar harikadır. Bu, kısa vadede tekrarın önlenmesini sağlar.  Bazı hastalarda ciddi spazmlar veya doğuştan bir deformasyon nedeniyle kateter spermatik damara klasik yolla (alt vena kava veya renal ven yoluyla ileriye doğru yaklaşım) yerleştirilemez. Ekibimiz aynı zamanda spermatik ven retrograd doğrudan delme tekniğinde uzman olan birkaç kişiden biri olduğundan bu tür “teknik” başarısızlıklardan sıfıra yakındır.

Varikosel embolizasyonunun yan etkileri nelerdir?

Varikosel embolizasyonunu takiben majör komplikasyon oranı neredeyse sıfırdır. İşlemi takip eden 48 saat içerisinde hastalarda hafif ağrılar yaşanabilir. Bu ağrı ve inflamasyonları engellemek için taburcu edilirken rutin ağrılar için kullanılan ağrı kesiciler size reçete edilecektir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir