Kalp ve Damar & Kardiyoloji

Yanakta ve Vücutta Kılcal Damar Çıkması ve Tedavisi

Op. Dr. Rıza Aktaş
Op. Dr. Rıza Aktaş

Yanakta ve vücudun diğer yerlerinde çıkan kılcal damarlar çoğunlukla çevresel faktörlere bağlıdır. İkinci olarak, sıklıkla kişinin yapısal durumu (deri yapısı) genetik geçişler sorumludur. Ciddi sağlık problemi oluşturmayan kılcal damarlar genellikle görsel bozukluk sebebiyle tedavi edilmektedir. Bazı kılcal damarlar bulunduğu bölgede lokal ateş ve travma sonrası kanamalara sebep olduğu için tedavi endikasyonu oluşturmaktadır.

Kılcal Damar Çıkma Sebepleri

  • Açık ten rengine sahip olma
  • Güneş ışınlarına fazla maruz kalma
  • Sık sık alkollü içecek tüketmek
  • İçeriğinde steroid olan kremler kullanmak
  • Sık tıraş olan kişilerde cilt tahrişine bağlı olması
  • Yüzde geçirilen operasyonlar (burun dudak vs.) sonrasında
  • Sivilce ve aknenin ciltte meydana getirdiği enfeksiyon da kılcal damar çıkma sebepleri arasında gösterilebilir.
  • Bazı hastalıklara özellikle romatizmal hastalıklara (skleroderma, SLE) sekonder olarak çıkmaktadır.
  • En çok yanakta ve burun kökünde, güneşin en çok temas ettiği omuz ve göğüs bölgelerinde çıkmaktadır.

Göz Çevresi Mor Damarlar

Normal olarak tüm insanlarda var olan göz çevresi mor damarlar, bazı kişilerde görsel olarak belirgin hale gelmiştir. Şakak bölgesinde belirginleşen damarlarda bazen baş ağrısı olmaktadır ve tedavi sonrası bu baş ağrıları da geçebilir.

Yüzdeki ve Vücuttaki Kılcal Damarlarda Tedavi

Genel anlamda görsel bozukluk yaratan bu durum için kılcal damar tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi, bireysel istek üzerine başlayıp devam eden bir süreçtir. Klinik anlamda kılcal damar bölgesinde ateşlenme ve travmaya bağlı kanama dışında problem yaratmaz. Başlı başına kişinin öz güvenini görsel anlamda etkilemesi tedavi endikasyonudur. Genellikle kendiliğinden kaybolmazlar. Hatta çevresel faktörlere fazla maruz kalmanın devam etmesi durumunda artış gösterirler.

Kliniğimizde kılcal damar tedavileri kılcal damarların çokluğuna bağlı olarak seanslar halinde yapılır. Başlıca kılcal damar tedavi yöntemleri:

  • Lazer tedavi uygulaması 
  • Radyo frekans ile tedavi uygulaması 
  • Köpük ve mikroskleroterapi tedavi uygulamaları

Lazer Tedavisi

Çeşitli lazer uygulamaları kılcal damar tedavisinde başarılı olmaktadır. İnce ve hassas ciltlerde lazer uygulamaları bazen kızarıklık yapabilmektedir. Kış ayları, kılcal damar lazer tedavisi için daha uygun olmaktadır.

Radyo frekans ile tedavi uygulaması

Bilindiği üzerine bu yöntemde tıbbi uygulamalar içine girmesiyle kılcal damar tedavisine bariz kolaylıklar sağlamıştır. Radyo frekans ile kılcal damar tedavisi, kendisine ait ince kılcal iğne ile doku altındaki kızarıklıklara kadar kılcalları yok etmektedir.

Köpük mikroskleroterapi tedavi uygulanması

Gözle görülebilen kılcal veya göz çevresi mor damarlara radyo frekans tedavisi uygulanmadan önce kılcal damarı besleyen damarlara skleroterapi yapılır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir