KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun ameliyatı sonrasında koku alma

Burun ameliyatından sonra hasta üzerinde meydana gelen fiziksel değişimlerden birisi de koku alma duyusundaki gelişmelerdir. Hastaların ameliyattan sonra tıkanıklık hissi yaşaması ve iyi şekilde koku alamaması bir sorunun var olduğu düşüncesini beraberinde getirebilir. Ancak ameliyattan sonra koku alma konusunda yaşanan sıkıntılar beklenen durumlar arasında yer alır ve bu süreçte hastalar sabırlı olmalıdır. Hem tıkanıklık hem de burun iç kısmında meydana gelen değişiklikler, koku alma duyusunu bir süreliğine etkileyebilir.

Burun Ameliyatı Sonrası Nefes Alıp Vermede Sorun Yaşanır Mı?

Burun bölgesi değişikliğe uğradıktan sonra ödem ve şişlikler nedeniyle bir miktar tıkanır. Aynı zamanda kanama ve akıntıların da meydana gelmesi ile birlikte koku almak ve nefes alış verişi zorlaşabilir. Özellikle bir hafta içerisinde bu etkiler azalarak yok olacak ve koku alma hissi de yerine gelecektir. Hatta tamamen iyileşme görüldükten sonra, koku alma ve nefes alış verişinin daha iyiye gittiği bile fark edilmektedir. Burun kanalları ameliyat sonrasında bir süre tıkansa da, çok geçmeden açılmaktadır.

Op. Dr. Ebru TOPUZ

Burun ameliyatı esnasında burun şeklinin düzeltilmesi ve iç kısmında yapılan değişiklikler sadece görsel açıdan değil, işlevsel açıdan da etki edebilir. Kimi hastalar için özellikle daha rahat nefes alma ve koku duyusunun güçlendirilmesi amacıyla da burun ameliyatları uygulanır. Bu nedenle burun ameliyatı sonrası koku alma konusunda, iyileşme süreci ilerledikçe daha iyi bir duruma gelinebildiği görülecektir. Hastalar koku alma ve nefes alış verişinde yaşadığı sorunlara ameliyat ile birlikte veda edecektir.

Burun Ameliyatı Sonrası Koku Alma Duyusu
Ameliyat esnasında yapılan uygulamalar, koku alma duyusunu olumsuz yönde etkileyecek işlemler değildir. Yapılan kesiler, alınan parçalar ve eklemeler hiçbir şekilde hastanın koku alma yetisini bozmaz. Burun ameliyatı esnasında uygulanan tüm cerrahi işlemler yalnızca sorunlu bölgeleri düzeltmek, iyileştirmek ve burun yapısının daha sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle burun ameliyatlarının tam sonuçları elde edildiğinde, hastalar koku alma konusunda da daha iyi bir seviyeye gelecektir. Hastalar genellikle ilk süreçte koku alma ve nefes alış verişinde zorlandığı için, bu durumu ameliyatın hatalı geçtiğine yorumlar. Ancak gerçekten iyi bir ameliyat yapıldığında ve tüm süreç beklendiği gibi ilerlediğinde, koku almadaki zayıflık ve tıkanıklık kısa süre içerisinde yok olacaktır. Özellikle tamponlar çıkarıldığında, akıntı ve kanamalar sona erdiğinde hastalar koku alma konusunda da rahatlayacaktır.

Koku alma konusunda meydana gelen değişimler zamanla geçmiyor ya da azalmıyorsa mutlaka hastalar doktorlarına haber vermelidir. Muayene ve kontrollerde de süreç takip edilerek hastalara gereken bilgiler aktarılacaktır. Bununla birlikte hasta koku alma konusunda kendisini rahatlatacağına inandığı ilaç ya da benzeri ürünleri doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Doktor önerisi haricinde alınabilecek bir takviye, tam tersi etki yaparak burun bölgesine ve koku duyusuna zarar verebilir. Burun ameliyatından sonra meydana gelen koku alma değişiminin temelinde tıkanıklık ve ödemin olduğu unutulmamalıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir