Beslenme ve Diyet

Doğru gıda, Rahat Nefes

Tüm dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan bir solunum sistemi hastalığı olan astım; beslenme şeklindeki değişimler ve obezite ile de sıkı bir ilişki içerisindedir. Astım hastası bireylerin medikal tedavilerine ek olarak, doğru gıdalarla beslenmesi halinde atakların azaldığı da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi diyetisyenlerinden Dyt. Sümeyye Peker, astım semptomlarının azalmasını olumlu yönde etkileyecek beslenme önerilerini sizler için paylaştı.

Akdeniz Tipi beslenme modeli

Kilo fazlalığı astım riskini arttırır ve astım hastalarının yaşadıkları semptomların artmasına sebebiyet verir. Astımlı bireylerin öncelikle normal BKI (Beden Kitle Indeksi) değerleri arasında olması gerekmektedir. Yüksek karbonhidrat ve şeker içerikli bir beslenme modelinden ziyade Akdeniz tipi beslenme modeli uygulamalarında fayda vardır.

Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve

Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki yüksek miktarda sebze ve meyve tüketimi astım hastalığının gelişme riskinin önüne geçmektedir. Her gün 5 porsiyon yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketimi bu ihtiyacı karşılayacaktır. Öğünlerde sebze yemeklerine yer vererek, ara öğünler de ise taze meyve tercih edilerek bu miktarlar kolaylıkla sağlanabilir. 

Antioksidanlar ile bağışıklığınızı güçlendirin

Beslenme yolu ile vücuda alınan antioksidanlar da bağışıklığı arttırarak astım ataklarını azaltmakta etkilidir. Beta karoten, E ve C vitaminleri, selenyum içeren gıdalara yönelmek gerekmektedir.  Mevsim koşullarına göre taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli, bitkisel yağ kullanımı arttırılarak antioksidanlardan zengin menüler hazırlanmalıdır.

Omega 3’e sofranızda daha sık yer açın

Omega 3 ile astım hastalığı arasında kuvvetli bir ilişki vardır.  Haftada 1-2 gün yağlı balık (somon, sardalya, uskumru, ton balığı) tüketilmesi, keten tohumu, chia tohumu, ceviz gibi yağlı tohum ve yemişlerin beslenmede yer alması da yine astım semptomlarının azalmasını olumlu yönde etkileyecektir.

Günlük 1 çay kaşığı tuz yeterli

Son olarak tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalarda tuz tüketimi yüksek olan hastaların solunum fonksiyonlarının daha bozuk olduğu belirlenmiştir. Yemekler hazırlanırken atılan tuz, ihtiyacın karşılanması için yeterlidir. İlave tuza ihtiyaç yoktur.  

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir