Ortopedi

Doğuştan çarpık ayak

Doğuştan Çarpık Ayak (Pes Ekinovarus) Nedir?
Yaklaşık her yeni 1000 doğumdan birinde ortaya çıkan, çoğunlukla erkek çocuklarda görülen, bazen her iki ayakta olan doğumsal bir anormalliktir. Ayaktaki şekil bozukluluğunun sebebi, baldırdaki kasların kısa ve gergin olması nedeni ile ayakta tümüyle içe dönüklük ve ayaktaki eklemlerde kemikler arası ilişkilerin bozuk olmasıdır.

Op. Dr. Adem AYDIN
Op. Dr. Adem AYDIN

Tedavi

Tedavide haftalık seri alçılama ile ayağı aşama aşama düzeltmek amaçlanır. Geçmişte farklı teknikler kullanılarak yapılan alçılamalarda düşük başarı mevcutken günümüzde panseti yöntemi kullanılarak yapılan alçılamalarla bu başaraı %98’lerdedir. Tedavi bebek doğar doğmaz başlar. Birer hafta ara ile 5-6 kez alçılama yapılır. Sonrasında ameliyathanede gergin olan acil tendonu küçük bir cerrahi işlemle gevşetilir ve ayak bir kez daha alçılanılır.

Bu son alçı 4 hafta sonra çıkarılır ve özel olarak yaptırılmış ayakkabı ve cihaz uygulamasına geçilir. 3 ay boyunca gece gündüz kullanılan cihaz daha sonra yaklaşık 2 yaşına kadar geceleri kullanılır. Buradaki amaç ayaklardaki sağlanan düzelmenin korunmasıdır. Doğuştan çarpık ayak probleminin ana özelliği cihaz kullanılmadığı takdirde nüks etmesidir.

Sonuç

Doğuştan çarpık ayak hastalığında, doğumdan hemen sonra tedaviye başlanır ve panseti yöntemiyle seri alçılamalar uygulanır. Bu tedaviyle hemen hemen tamamen normal bir ayak, yani fonksiyonel, ağrısız ve yere tam basan bir ayak elde edilir. Genellikle büyüme dönemi sonrasında tedavi uygulanılan ayak ayırt edilemezken bazen problemli ayak diğerinden 1 numara küçük kalabilir, baldır kaslarında 1-2 cm kalınlık farkı olabilir. İki taraflı olgularda bu asimetriye rastlanmaz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir