Ortopedi

İleri yaşta bel ve sırt ağrısı omurga kırığından kaynaklanabilir

En önemli neden osteoporozdur. İleri yaşta özellikle kadınlarda menapozu takiben 2- 5 yıl sonra kemik kalitesinde bozulma görülür. Osteoporoz dediğimiz kemik kırılganlığının geliştiği bu hastalıkta tedavi edilmediğinde omurga, kalça, el bileği ve omuz kırıkları görülebilmektedir. Osteoporoz erkeklerde 75 yaş sonrasında görümektedir.

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ
Prof. Dr. Şeref AKTAŞ

Kemik trabeküler yapının bozulması ile omurgaların ön tarafında kırılganlık artmaktadır. Hastalar, dengeyi bulmak ve daha iyi görmek için öne eğilir. Bu şekilde postürü bozulan hastalardaki kemiğin ön tarafına olan bu yüklenmeler ve düşmeler kırığa neden olmaktadır. Çökme kırıklarında, ilk olarak omurgaların ön tarafları çökmektedir. Bu çökme kırığı hem ağrıya neden olmakta hem de hastaların sırtında kamburlaşmaya yol açmaktadır.

Hastanın ağrı şikayeti, muayene bulguları tanıyı düşündürür. Kesin tanı radyografi, tomografi ve MR ile koyulabilmektedir.

Omurga çökme kırıklarında radyolojik çökme miktarı ve hatanın nörolojik bulguları tedaviyi belirler. Omurganın korpus dediğimiz bölgesinin ön tarafının %50 nin altındaki çökmelerde nörolojik sekel yok ve bası da yok ise yatak istirahati, korse tedavisi yeterli olmaktadır. Yaklaşık 3-4 aylık süreçte iyileşme beklenmektedir.

Osteoporotik çökme kırıklarında ağrı çok fazla ise veya %50nin üzerinde çökme var ise vertebroplasti ve kifoplasti işlemi uygulanabilmektedir.

Vertebroplasti lokal anestezi ile yapılan hastaların en fazla 1 gün hastanede kalmasını gerektiren bir işlemdir. Vertebroplasti de sedasyon ve lokal anestezi ile hastaların sırtlarından bir iğne ile omurga kemiği içine girilerek kemik çimentosu enjekte edilmektedir. Bu şekilde trabeküler yapıda kırıklar stabilize edilmekte ve hastalar da ağrıda hızlı geçme ve günlük aktiviteye dönüş sağlanmaktadır. Vertebroplasti sonrasında hastaları erken dönemde ağrılıarı geçmekte ve erkende günlük aktivitelerine dönebilmektedirler.

Omurgada çökmenin ileri düzeyde olduğu hastalarda yapılmaktadır. Yine hastanın sırtından kanüllü bir iğne yardımı ile kemiğe girilir. Kanül içinde kemiğin içine bir balon ilerletilir. Bu balon şişirilerek kemikteki yükseklik kaybı giderilir. Daha sonra kemik çimentosu balon ile genişletilmiş bölgeye enjekte edilerek stabilizasyon sağlanır. Kifoplastide lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Hastalar en fazla 1 gün hastanede kalmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir