Gebelik ( Hamilelik ) Tüp BebekGenetik Rahatsızlıklar

Preimplantasyon genetik tanı-tüp bebekte genetik tanı

Preimpantasyon Genetik Tanı yöntemi, ailesinde genetik hastalıklar olan çiftlerin ya da uygulanan tedavilere cevap vermemiş infertil ailelerin tüp bebek yöntemi kullanılarak sağlıklı bebeğe kavuşmalarını sağlayan yeni bir genetik tanı yöntemidir. Bu teknikte çiftlerden elde edilen embriyolar tek tek incelenerek genetik olarak sağlıklı olan embriyolar anormal embriyolardan ayrılır ve anne adayına genetik olarak normal olduğu saptanan embriyolar transfer edilir.

PGT’nin belli başlı 3 kullanım alanı vardır. Bunlardan ilki ileri yaşlarda tüp bebek ile gebe kalmaya uğraşan kadınlardır. özellikle 37 yaşından itibaren kromozom bozukluğu içeren yumurtaların oranı belirli oranda artmakta ve bu yumurtaların döllenmesi ile anormal embryolar oluşabilmektedir. İleri yaşlarda tüp bebek yaptıran kadınlarda PGT ile embryo taraması yapılarak normal embryoların rahim içine yerleştirilmesi ile gebelik oranları artmakta ve düşük oranları azalmaktadır.

Dr. Öğr. ÜyesiLevent Şahin
Dr. Öğr. ÜyesiLevent Şahin

PGT nin ikinci kullanım alanı tekrarlayan tüp bebek uygulamalarında gebe kalamayan çiftlerdir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının arkasında anormal embryoların olma olasılığı vardır. Bu grup çiftlerde anormal embryolar ve normal embryoların belirlenmesi ve genetik olarak normal embryoların transferi ile gebelik oranlarında artış saglanmaktadır.
PGT’nın üçüncü kullanım alanı ise tekrarlayan düşük yapan kadınlardır. özellikle düşüklerin nedeni anormal embryolar ile oluşmuş gebelikler ise PGT yararlı olabilir.

Ayrıca ülkemizde sıklıkla görülen Akdeniz anemisi ve orak hücreli anemi gibi genetik hastalıkların gebelik öncesi tanısı da PGT ile konabilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir