Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Karpal tünel sendromu hakkında

Karpal tünel sendromu, el ve kolda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olan yaygın bir durumdur. Bu durum, eldeki ana sinirlerden biri – median sinir – bileğin içinden geçerken sıkıştığı zaman ortaya çıkar.

Çoğu hastada karpal tünel sendromu zamanla kötüleşir, bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. Erken dönemde semptomlar genellikle bir bilek ateli takmak veya belirli aktivitelerden kaçınmak gibi basit önlemlerle rahatlayabilir.

Median sinir üzerindeki baskı devam ederse, sinir hasarına ve kötüleşen semptomlara yol açabilir. Kalıcı hasarı önlemek için, bazı hastalarda median sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için cerrahi yapılması önerilebilir.

Anatomi

Karpal tünel, bilekte dar bir geçittir. Tünelin zemini ve yanları, karpal kemikleri olarak adlandırılan küçük bilek kemiklerinden oluşmaktadır.

Karpal tünel, parmakları ve baş parmağı büken median sinir ve fleksör tendonları korur.

Rodner C, Raissis A, Akelman E: Karpal tünel sendromundan çoğaltılarak uyarlanmıştır. Ortopedi Bilgi Online Dergisi. Rosemont, IL, Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi, 2009; 7 (5). Mart 2016’ya girildi.

Tünelin çatısı, transvers karpal ligament olarak adlandırılan güçlü bir bağ dokusundan oluşmuştur. Karpal tünel çok sert bir yapı olduğu için, median sinirin bu tünelde hareket kabiliyeti kısıtlıdır.

Median sinir eldeki ana sinirlerden biridir. Boynunda sinir köklerinin bir grubu olarak ortaya çıkar. Bu kökler, kolda tek bir sinir oluşturmak için bir araya gelirler. Median sinir koldan aşağıya iner ve önkol, el bileğindeki karpal tünelden geçerek el parmaklarına yayılır. Sinir, başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve 4. Parmağın yarısına his verir. Sinir ayrıca başparmak tabanının çevresindeki kasları da kontrol eder.

Median sinirle beraber, parmakları ve başparmağı büken dokuz tendon da karpal tünelden geçer, bu tendonlara fleksör tendonlar denir.

Açıklama

Karpal tünel sendromu, tünel daraldığında ya da fleksör tendonları çevreleyen dokular şiştiğinde ve median sinir üzerine baskı uygulandığında ortaya çıkar. Fleksör tendonları çevreleyen dokulara sinovya denir. Normalde, sinovyum tendonların kayganlığını arttır ve parmaklarınızı hareket ettirmeyi kolaylaştırır.

Sinovya büyüdüğünde karpal tünelde yer kaplar ve zamanla siniri sıkıştırır. Sinir üzerindeki bu anormal basınç, eldeki ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve halsizlik ile sonuçlanabilir.

Karpal tünel sendromu, karpal tünelden geçerken median sinirin basınç altında kalmasından kaynaklanır.

Karpal tünel sendromu için diğer risk faktörleri şunlardır:

Genetik Faktörler: Bazı kişilerde yapısal olarak karpal tünel dardır. Bu nedenle sinir sıkışmaya daha yatkındır.

Tekrarlayıcı el kullanımı: Aynı el ve el bileği hareketlerini ya da aktivitelerini uzun bir süre boyunca tekrarlamak, el bileğindeki tendonları kötüleştirebilir, bu da sinir üzerinde baskı yapan şişmeye neden olabilir.

El ve bilek pozisyonu: Elin ve el bileğinin aşırı derecede bükülmesi sonucu (fleksiyon) sinir sıkışması oluşabilir.

Gebelik: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler şişmeye neden olabilir.

Ek Hastalıklar: Diyabet, romatoid artrit ve tiroid hastalığı (guatr) karpal tünel sendromu ile ilişkili durumlardır.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Karpal tünel sendromunun belirtileri şunlardır:

Başparmak, 2. ve 3. parmaklarda daha belirgin olmak üzere tüm elde uyuşma, karıncalanma, yanma ve ağrı

El parmaklarında elektrik çarpma hissi

Önkoldan omuza doğru yayılabilen ağrı veya karıncalanma

El kaslarında zayıflık: Düğme iliklemede güçlük vb.

El kaslarındaki zayıflık nedeni ile cisimleri kavrayamama, aniden düşürme

Çoğu durumda, karpal tünel sendromunun semptomları belirli bir sakatlık olmaksızın yavaş yavaş başlar. Birçok hastada hafif uyuşukluklar zaten uzun süredir vardır. Ancak, durum kötüleştikçe, semptomlar daha sık ortaya çıkabilir veya daha uzun süre devam edebilir.

Şikayetler özellikle gece saatlerinde kötüleşir. Gece uyuşmalar ile uykudan uyanma olabilir. Genellikle elleri sallamak ile şikayetler azalır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir