Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Fasiyal paralizi!

Fasiyal paralizi, sinir hasarı nedeniyle yüz hareketinin kaybıdır. Yüz kaslarınız sarkık veya zayıf görünebilir. Yüzün bir veya iki tarafında olabilir. Fasiyal paralizin yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

Fasiyal sinir enfeksiyonu veya iltihabı

Kafa travması

Baş veya boyun tümörü

İnme

Fasiyal felç aniden ortaya çıkabilir (örneğin, Bell felci durumunda) veya aylar boyunca (baş veya boyun tümörü durumunda) kademeli olarak gerçekleşebilir. Nedene bağlı olarak, felç kısa veya uzun bir süre sürebilir

Bel Felci:

Sıklıkla fasial sinirin(yüz siniri) viral veya bakteriyel bir etken tarafından iltihabı nedeni ile oluşur. Yüz felcinin en sık görülen şekli budur. Yüz kaslarında güçsüzlükle beraber, kulak ağrısı, denge veya işitme bozukluğu da olabilir. Özellikle kulak etrafı veya dış kulak yolunda uçuk benzeri döküntüler görüldüğünde doktorunuza bilgi vermeniz gerekebilir.

İnme

Yüz felcinin daha ciddi bir nedeni inmedir. Yüzdeki kasları kontrol eden sinirler beyinde hasar gördüğünde, felç sırasında fasiyal paralizi oluşur. İnme tipine bağlı olarak, beyin hücrelerinin zarar görmesi, kanama nedeniyle beyin hücrelerinde oksijen eksikliği veya aşırı basınçtan kaynaklanır. Beyin hücreleri her durumda birkaç dakika içinde zarar görür. İnmeye bağlı yüz felci genelde santral tiptedir. Yani hasta göz kaslarını rahatlıkla kullanabilirken, dudak ve yüzün alt kısmında güçsüzlük sözkonusudur.

Diğer nedenleri

Yüz felci veya güçsüzlüğün diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:

Kafatası kırığı veya yüz yaralanması

Baş veya boyun tümörü

Orta kulak enfeksiyonu veya diğer kulak hasarı

Lyme hastalığı , insanlara bir kene ısırmasıyla bulaşan bakteriyel bir hastalıktır.

Ramsay-Hunt Sendromu , fasiyal siniri etkileyen viral reaktivasyon

Otoimmün hastalıklar gibi multipl skleroz , beyin ve etkiler, omurilik ve Guillain-Barre sendromu etkiler, sinir sistemini

Doğum bazı bebeklerde geçici yüz felcine neden olabilir. Ancak, bu tür yaralanmalara sahip bebeklerin yüzde 90’ı tedavi olmaksızın tamamen
iyileşmektedir. Ayrıca, Mobius sendromu ve Melkersson-Rosenthal sendromu gibi bazı doğumsal sendromlar nedeniyle doğumda yüz felci de olabilir.

Yüz felci belirtileri nelerdir?

Bel felci

Yüz felci sıklıkla endişe verici olsa da, her zaman bir inme geçirdiğiniz anlamına gelmez. En sık görülen tanı aslında Bell felçidir. Bell felç belirtileri arasında şunlar olabilir:

Bir tarafta yüz felci (Hasta gözlerini sıkı kapatamaz, ıslık çalamaz)

Etkilenen tarafta göz kırpmada azalma

Etkilenen tarafa ağız sarkması

Değişmiş tat duygusu

Konuşma bozukluğu

Kulağın içinde veya arkasında ağrı

Etkilenen tarafta aşırı duyarlılık

Yemek yeme veya içme zorluğu

inme

İnme esnasında da yüz felci gelişebilir. Ancak inmede yüz felcinin yanı sıra ek bulgular da görülür.

Bilinç düzeyinde değişiklikler

Karışıklık

Baş dönmesi

Koordinasyon kaybı

Görünüşte değişiklikler

Vücudunuzun bir tarafında kol veya bacaklarda zayıflık

Yüz felci tanısı nasıl konur?

Tüm belirtilerinizi doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun ve sahip olabileceğiniz diğer hastalık veya rahatsızlıklar hakkında bilgi paylaşın.
Doktorunuz ayrıca kaşınızı kaldırarak, gözlerinizi kapatarak, gülümseyerek ve kaşlarını çatlatarak yüz kaslarınızı hareket ettirmeye çalışmanızı isteyebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir